Advertise on DISCO4.COM
Forum · Gallery · Wiki · Shop · Sponsors
DISCO4.COM > Webasto Fuel Burning Heater

Altox unit, am i an eejit ?
Post Reply  Down to end
Page 1 of 1
ArnarE
 


Member Since: 03 Jan 2018
Location: Kopavogur
Posts: 4

Iceland 
Altox unit, am i an eejit ?

Hi everybody

First ever post here

I have been reading about the installation of Altox units in your Disco 4, and most of you don´t seem to have any problem with it.
But I´m trying to help out a friend installing it to his Disco 4, and it´s not working.
So if you have the time to read this please, and maybe help me out here, I would really appreciate it.

Got an Altox WBUS-5, (not GPS version). Installed it in the back of the vehicle as supposed
Connected red to +, Black to -, and the blue to pin 2 on the Webasto (checked with an Ohm meter)
Went to a garage that activated the Park heater with a Autologic computer.
Put in the Sim card, from there I have only been using SMS text to the Altox unit
SMS the command SETTINGS2, and got the unit´s id number
Downloaded the app, and set it up on my Android phone. Set in the units Id number to the app, and other info I believe that was needed.

But from here, I´m not able to activate the Webasto.
Here below are some of the SMS text I send to the unit, and the reply I get

READ
the reply is:
HEATER OFF
GSM (0-31): 25
Voltage: 12,6V
Output: off


START:30
the reply is:
Error!
The heater does not respond to commands.
Technical info: A10


So I went back to the Land Rover garage and asked them to double-check that the Park heater settings was on. They checked and claim that it is.

Sent the SMS text
READ
the reply is:
Error!
The heater does not respond to commands.
Technical info: A10


Contacted Thomas at Altox and he was not sure what could be causing this, so I got another unit, and put that in today. Basically did just a plug and play, used the same wires/connections as before

Now, the history is this:

STATUS
I get the reply:
HEATER OFF
GSM (0-31):31
Voltage: 12,4V
Sensor temp: 0C
Output: Off

SETTINGS2
I get the reply:
ID:(the units ID number)
S"85.114.140.44","20332"
G"","",""
C3,2 P30,30

START:30
the reply is:
Error!
The heater does not respond to commands.
Technical info: A8,1

READ
Error!
The heater does not respond to commands.
Technical info: A10

Settings1
A0 R1 B0 T30,0,0
E0 L0,0,0 F0
P0 S0,0 K0
S1:w0,e1,v11.6,t99
C1 P""
N1 ""
N2 ""
N3 ""
B"":10,5


Now, I decided to try shorter time, so I sent:

START10
And here it gets weird
Didn´t get a reply for about 3 minutes,
Sent the SMS:
Status
Got the reply:
HEATER ON 7min
GSM (0-31):31
Voltage: 12,6V
Sensor temp: 0C
Output: on


Ran out to the car, checked the Webasto, it was not running

After 9 minutes, I sent the
Status
Got the reply:
HEATER ON 1min
GSM (0-31):31
Voltage: 12,6V
Sensor temp: 0C
Output: on


Still, the Webasto was not running when checked

After the 10 minutes had passed
Sent the SMS text
READ
the reply is:
Error!
The heater does not respond to commands.
Technical info: A10


Then sent the SMS
STATUS
I get the reply:
HEATER OFF
GSM (0-31):31
Voltage: 12,6V
Sensor temp: 0C
Output: Off


And this is where I´m at now.
Sorry for the long post, but this is all the info I have, if somebody of you might see the problem I have..

Please advice

Thank you
  
Post #18970603rd Jan 2018 6:04 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Jubbly
 


Member Since: 20 Nov 2016
Location: Stourbridge
Posts: 257

United Kingdom 2011 Discovery 4 3.0 SDV6 HSE Auto Stornoway GreyDiscovery 4

If you are using SMS have you told the altox your number? You have to set athorised numbers for the sms to work I think.

Why not just set the apn and use the app?
 HSE with Flappy Paddles. IID BT tool. RLD Spare Protector, Altox GPS.

 
 
Post #18971823rd Jan 2018 10:11 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
ArnarE
 


Member Since: 03 Jan 2018
Location: Kopavogur
Posts: 4

Iceland 

Sorry, forgot to mention...
Yes, I have set my Phone no (did that on the first box)...
  
Post #18971923rd Jan 2018 10:27 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Jubbly
 


Member Since: 20 Nov 2016
Location: Stourbridge
Posts: 257

United Kingdom 2011 Discovery 4 3.0 SDV6 HSE Auto Stornoway GreyDiscovery 4

I hadn't activated my timed climate properly to start with, My altox unit has been perfect.

http://www.disco4.com/forum/hse-timed-climate-162426.html

check your timed climate settings first.
 HSE with Flappy Paddles. IID BT tool. RLD Spare Protector, Altox GPS.

 
 
Post #18972083rd Jan 2018 10:42 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
ArnarE
 


Member Since: 03 Jan 2018
Location: Kopavogur
Posts: 4

Iceland 

I was wondering if that might be the case, although the LR garage did check twice...
I have an appointment at the LR dealer friday to have that checked (for the third time)

Do you have screenshots of what the settings look like and should be? They said that I may watch over their shoulder while the settings are checked.
  
Post #18972113rd Jan 2018 10:59 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Jubbly
 


Member Since: 20 Nov 2016
Location: Stourbridge
Posts: 257

United Kingdom 2011 Discovery 4 3.0 SDV6 HSE Auto Stornoway GreyDiscovery 4

In the link I put above. Thumbs Up
 HSE with Flappy Paddles. IID BT tool. RLD Spare Protector, Altox GPS.

 
 
Post #18972133rd Jan 2018 11:05 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
ArnarE
 


Member Since: 03 Jan 2018
Location: Kopavogur
Posts: 4

Iceland 

Well....still have the same problem, but now we think we know why...

Apparently, this vehicle is imported from Italy, and it does not have a cold climate pack. That means no heated seats, no heated front window and no heated steering wheel....therefore there might be some modules missing that are needed to communicate with the Webasto (yes, there is a webasto in the engine comp)

Land Rover could therefore not activate the telestart in this vehicle, but they managed to get the timed heater programming active on the center screen. But nothing more.

Therefore, I believe this is not possible on this car, but might be if I connected it like I would on a Disco 3. Your thoughts on that?
  
Post #190256917th Jan 2018 4:07 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Hardware17
 


Member Since: 28 Jun 2016
Location: Manchester
Posts: 2740

England 2011 Discovery 4 3.0 SDV6 XS Auto Sumatra BlackDiscovery 4

when I swapped phones recently I thought I'd done everything correctly ... "proven" by the fact the altox texted me the errors. but I could not get it to accept the call so I could start the heater.

turns out it wouldn't work because I'd set up the new number as +44 7xxxxxxxxx. I switched this to 07xxxxxxxxx and it all worked.

if this is what you've done and you are concerned about losing connectivity whilst testing it, add your number in "local" format as an extra number ( the altox allows 3c numbers to be set up ).
  
Post #190262017th Jan 2018 5:56 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Bodsy
Site Sponsor 


Member Since: 06 Nov 2006
Location: In the Clubhouse
Posts: 21032

United Kingdom 2007 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Java BlackDiscovery 3

ArnarE wrote:
Well....still have the same problem, but now we think we know why...

Apparently, this vehicle is imported from Italy, and it does not have a cold climate pack. That means no heated seats, no heated front window and no heated steering wheel....therefore there might be some modules missing that are needed to communicate with the Webasto (yes, there is a webasto in the engine comp)

Land Rover could therefore not activate the telestart in this vehicle, but they managed to get the timed heater programming active on the center screen. But nothing more.

Therefore, I believe this is not possible on this car, but might be if I connected it like I would on a Disco 3. Your thoughts on that?


Hogwash.....
Doesn’t matter what spec the car is, as long as the webasto heater is fitted, it will work.

If it’s not working, it’ll be down to the dealer not knowing what they need to set.
 Bodsys Brake Bible

D4/D3 Remote FBH heat kits
BAS Remaps/ EGR Blank
Transmission Flush
Software updates/enabling


Clock/ SNOTM /3Flash / 4x4Info /BT Update /Service Reset/Error Codes / Gearbox Reset
See It Here 
 
Post #190289018th Jan 2018 1:31 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Send e-mail Reply with quote
cuffy
 


Member Since: 16 Dec 2017
Location: oxford
Posts: 3

United Kingdom 2013 Discovery 4 3.0 SDV6 HSE Auto Baltic BlueDiscovery 4

help have got Discovery 4 and would like to have fitted park heat remote ? I live in oxfordshire but will travel to get it fitted and working
  
Post #191466714th Feb 2018 9:32 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
beanie
Site Sponsor 


Member Since: 12 Mar 2011
Location: In the garage messing with something
Posts: 14056

England 2013 Discovery 4 3.0 SDV6 GS Auto Fuji WhiteDiscovery 4

Any spec of car with the Webasto will work, even the GS without the nav screen can be activated and remote added Thumbs Up
 Altox GSM FBH controller thread


IID Pro MV License - D3, D4 & RRS - Enabling, Updates, D4 & RRS Timed / Remote Climate, D4 Bluetooth fitting
PM me for details




Owner of the original "Beanie" grille
D4 & RRS style D3 grilles made to order
  
Post #191466814th Feb 2018 9:35 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Send e-mail Reply with quote
Bodsy
Site Sponsor 


Member Since: 06 Nov 2006
Location: In the Clubhouse
Posts: 21032

United Kingdom 2007 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Java BlackDiscovery 3

Fitted a GS commercial last week. Works lovely. Thumbs Up
 Bodsys Brake Bible

D4/D3 Remote FBH heat kits
BAS Remaps/ EGR Blank
Transmission Flush
Software updates/enabling


Clock/ SNOTM /3Flash / 4x4Info /BT Update /Service Reset/Error Codes / Gearbox Reset
See It Here 
 
Post #191471114th Feb 2018 11:23 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Send e-mail Reply with quote
beanie
Site Sponsor 


Member Since: 12 Mar 2011
Location: In the garage messing with something
Posts: 14056

England 2013 Discovery 4 3.0 SDV6 GS Auto Fuji WhiteDiscovery 4

It's simply the best value D4 Whistle
 Altox GSM FBH controller thread


IID Pro MV License - D3, D4 & RRS - Enabling, Updates, D4 & RRS Timed / Remote Climate, D4 Bluetooth fitting
PM me for details




Owner of the original "Beanie" grille
D4 & RRS style D3 grilles made to order
  
Post #191472415th Feb 2018 12:04 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Send e-mail Post Reply
Display posts from the last:  
Post Reply Back to top
Page 1 of 1
Jump to:  
Previous Topic | Next Topic >


Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



DISCO4.COM Copyright © 2004-2018 Futuranet Ltd & Martin Lewis
DISCO3.CO.UK RSS Feed - All Forums Follow DISCO4.COM on twitter

DISCO4.COM is independent and not affiliated to Land Rover.
Switch to Mobile Site