Advertise on DISCO4.COM
Forum · Gallery · Wiki · Shop · Sponsors
DISCO4.COM > Webasto Fuel Burning Heater

FBH loss of communication
Post Reply  Down to end
Page 1 of 1
ewikran
 


Member Since: 15 Oct 2016
Location: Tromso
Posts: 45

Norway 2011 Discovery 4 3.0 TDV6 HSE Auto Santorini BlackDiscovery 4
FBH loss of communication

I have suspected that my FBH have had some starting issues this fall/winter. Just installed timed climate with remote control (thanks Bodsy). After installing I had several test runs with a lot of smoke but run time got longer and longer at each try and finally had it running two full runs of 30 minutes with no smoke. Though it had burned it self clean during this process. Had the car connected to a charger at all times to save the battery, at least ¾ full diesel tank, and with at last one hour between each of the long runs.

Now the only reaction I have when trying the remote or timed climate is 5-6 sec of cabin fan run. The FBH does not try to start, no fan, no fuel pump no nothing. Have had it connected to the IIDTool but got nothing sensible out of it. The external temperature is however reported to be 215C which don't seems to be right when snowing outside Very Happy . But had the same temperature reading when it did run.
Have tried removing and reinserting the fuses, no change.
Have disconnected the battery and had it disconnected for two days, no change.

Have tried searching but didn't find anything relevant.

Any thoughts what to try next?
  
Post #176735522nd Jan 2017 6:43 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Fitzy73
 


Member Since: 09 Feb 2014
Location: Truro
Posts: 2178

United Kingdom 2010 Discovery 4 3.0 TDV6 XS Auto Causeway GreyDiscovery 4

If it is any help, with my IID tool mine always shows a loss of communication with the FBH and mine still works perfectly.
 Andy

 
 
Post #176735822nd Jan 2017 6:47 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
ewikran
 


Member Since: 15 Oct 2016
Location: Tromso
Posts: 45

Norway 2011 Discovery 4 3.0 TDV6 HSE Auto Santorini BlackDiscovery 4

I do also get the loss of communication in the fault codes, before and during the time it worked. Now nothing works.
  
Post #176748622nd Jan 2017 10:12 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Gazellio @ Prestige Cars
Site Sponsor 


Member Since: 09 Jan 2011
Location: Chilterns- Site Sponsor
Posts: 3599

United Kingdom 2012 Discovery 4 3.0 SDV6 HSE Auto Scotia GreyDiscovery 4

You may need to clear a LOCKOUT fault.....
 
We buy forum member cars - PM to get a quote. http://www.garyelliott.co.uk 
 
Post #176749322nd Jan 2017 10:27 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Send e-mail Reply with quote
ewikran
 


Member Since: 15 Oct 2016
Location: Tromso
Posts: 45

Norway 2011 Discovery 4 3.0 TDV6 HSE Auto Santorini BlackDiscovery 4

Is the lockout possible to reset with the IIDTool or is a trip to a local shop?
  
Post #176783023rd Jan 2017 6:48 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Richie092
 


Member Since: 11 Jan 2016
Location: Maidstone
Posts: 71

United Kingdom 2008 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Bonatti GreyDiscovery 3

Clear the faults with the IId tool and then remove fuse 28 for a minute. That's what my research turned up this afternoon. Fuse 28 is in the fuse box alongside the battery. I did it with keys out of the ignition.
  
Post #176783723rd Jan 2017 7:01 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
ewikran
 


Member Since: 15 Oct 2016
Location: Tromso
Posts: 45

Norway 2011 Discovery 4 3.0 TDV6 HSE Auto Santorini BlackDiscovery 4

Did that earlier with no change. Left the battery disconnected for two days with no change.
But hey .. to day it fired up as it should on engine start, tried it whith the remote later and it works Bow down

Think that I should not touch it now as it seems ok after all.

Have however ordered an diagnostic interface of fleabay and will try the webasto software to do a proper diagnostic of the unit.
  
Post #176842524th Jan 2017 10:20 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Richie092
 


Member Since: 11 Jan 2016
Location: Maidstone
Posts: 71

United Kingdom 2008 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Bonatti GreyDiscovery 3

That's good news. We only run Mac's so don't have a PC laptop or I would have invested in the interface. I think mine needs to come out and go through Robbie's service/clean routine.
  
Post #176851625th Jan 2017 8:01 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Martin
Site Admin and Owner 


Member Since: 06 Nov 2004
Location: Hook Norton
Posts: 17137

Wales 2006 Discovery 3 TDV6 SE Manual Buckingham BlueDiscovery 3

ewikran wrote:
ordered an diagnostic interface of fleabay


Also available from this site: http://www.disco3.co.uk/shop/fbh-diagnosti...v-p66.html
 06 D3 SE / 15 LR D90 XS SW / 88 LR 90 Td5 / 68 BMW 2000 ti
Any issues with the site let me know! 
 
Post #176857225th Jan 2017 11:04 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Send e-mail Post Reply
Display posts from the last:  
Post Reply Back to top
Page 1 of 1
Jump to:  
Previous Topic | Next Topic >


Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



DISCO4.COM Copyright © 2004-2018 Futuranet Ltd & Martin Lewis
DISCO3.CO.UK RSS Feed - All Forums Follow DISCO4.COM on twitter

DISCO4.COM is independent and not affiliated to Land Rover.
Switch to Mobile Site