Advertise on DISCO4.COM
Forum · Gallery · Wiki · Shop · Sponsors
DISCO4.COM > Webasto Fuel Burning Heater

FBH won't run from Webasto software
Post Reply  Down to end
Page 2 of 4 <1234>
marco 110
 


Member Since: 15 Nov 2009
Location: Albertville Savoie. France
Posts: 924

France 2012 Discovery 4 3.0 SDV6 HSE Auto Fuji WhiteDiscovery 4

Hello
Ok, so i'll try to explain what i do :
-first , the FBH loom doesn't work for me (D4 2012)
-I cut the wbus and try to connect it directly to the FBH loom (on the car), just a try , so..)

And yep , i can start again the webasto..




Don't know why...
 marco.

http://www.youtube.com/user/marcsteph110?feature=mhum

Ex : D3 tdv6
D4 sdv6 HSE , high beam assist , surround cam, tv , and a lot of nice stuff..

 
 
Post #186847614th Oct 2017 5:04 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Surfup03
 


Member Since: 27 Mar 2017
Location: London
Posts: 16

United Kingdom 

Same scenario, tried again today I don't even get interior fans, on a plus note my individual components work ok 😂😂 Rolling with laughter .

I was under the impression the w bus red lead was terminated in the boot for the Land Rover climate control key fob module of you have?

Not unless the length of cable resistance changes the w bus command? Please someone with the know how work this out. Would an altox controller put out the same command as the test software?
  
Post #186858714th Oct 2017 10:47 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Martin
Site Admin and Owner 


Member Since: 06 Nov 2004
Location: Hook Norton
Posts: 16861

Wales 2006 Discovery 3 TDV6 SE Manual Buckingham BlueDiscovery 3

The length of the WBUS line shouldn't be the factor, as the component run commands are getting through OK.

I wonder if the FBH controller checks over the CAN bus for something before allowing the heater to run. The fact the fans run up first and then the FBH fires suggests this might be happening.

In which case, marco's mod works as it is keeping the CAN connections in place.

Those guys with the loom from the site shop and a non-responding D4 FBH please drop me a PM or email if I don't get in touch with you today (I may have missed some posts on this) and I will send you some CAN wires to fit and test.

Martin
 06 D3 SE / 15 LR D90 XS SW / 88 LR 90 Td5 / 68 BMW 2000 ti
Any issues with the site let me know! 
 
Post #186893016th Oct 2017 8:57 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Send e-mail Reply with quote
daviesto
 


Member Since: 18 May 2015
Location: Reading, Berks
Posts: 53

United Kingdom 2012 Discovery 4 3.0 SDV6 HSE Auto Baltic BlueDiscovery 4

PM sent Very Happy
  
Post #186895416th Oct 2017 10:12 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Martin
Site Admin and Owner 


Member Since: 06 Nov 2004
Location: Hook Norton
Posts: 16861

Wales 2006 Discovery 3 TDV6 SE Manual Buckingham BlueDiscovery 3

Trial CAN upgrade kits on their way to daviesto, Jubbly and Surfup03 Thumbs Up
 06 D3 SE / 15 LR D90 XS SW / 88 LR 90 Td5 / 68 BMW 2000 ti
Any issues with the site let me know! 
 
Post #186904416th Oct 2017 1:56 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Send e-mail Reply with quote
Surfup03
 


Member Since: 27 Mar 2017
Location: London
Posts: 16

United Kingdom 

1st class service as always Very Happy
  
Post #186906416th Oct 2017 2:55 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Sly666
 


Member Since: 14 Dec 2014
Location: East Sussex
Posts: 430

United Kingdom 2013 Discovery 4 3.0 SDV6 XS Auto Fuji WhiteDiscovery 4

With my diagnostic lead the High and Low CAN wires are still in place as i just remove the red pin from the plug and insert the one from my diagnostic lead.
I think the FBH sends the command to start the interior fan over CAN when it gets a run command over the diagnostic pin2.

The fact mine will "sometimes" run makes me think its an issue with the comms side of things.
I understand most Chinese cables cant process the 'Break' command properly which is required on the Evo heaters but not on the V models used on the D3.

I have ordered an "proper" USB K-line cable using a genuine FTI processor which can handle the 'Break' command.

Will keep you all posted. Thumbs Up
 
 
 
Post #186914416th Oct 2017 6:46 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Sly666
 


Member Since: 14 Dec 2014
Location: East Sussex
Posts: 430

United Kingdom 2013 Discovery 4 3.0 SDV6 XS Auto Fuji WhiteDiscovery 4

Can Someone with access to the D4 wiring diagrams please confirm the Red wire on PIN2 only runs to the back of the car for the Telestart unit socket and no where else?

Ta.
 
 
 
Post #186914516th Oct 2017 6:48 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Martin
Site Admin and Owner 


Member Since: 06 Nov 2004
Location: Hook Norton
Posts: 16861

Wales 2006 Discovery 3 TDV6 SE Manual Buckingham BlueDiscovery 3

Correct
 06 D3 SE / 15 LR D90 XS SW / 88 LR 90 Td5 / 68 BMW 2000 ti
Any issues with the site let me know! 
 
Post #186917416th Oct 2017 7:37 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Send e-mail Reply with quote
Surfup03
 


Member Since: 27 Mar 2017
Location: London
Posts: 16

United Kingdom 

Hi all.

I'm slightly concerned as I'm the one saying this! I still haven't had any luck even with my new canbus cables that were kindly sent out to me.

I do now get activation of interior fans which run at higher speed for about 30 seconds then slow down? But no matter how patient I am there is no heater fire up and no fault codes shown.

I've checked with iidtool before and after testing with webasto software and there is no fault codes

Am I right to be doing this with ignition off key in pocket I must be missing something.

Any advice welcome honestly lool Crying or Very sad
  
Post #186966417th Oct 2017 10:12 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Jubbly
 


Member Since: 20 Nov 2016
Location: Stourbridge
Posts: 137

United Kingdom 2011 Discovery 4 3.0 SDV6 HSE Auto Stornoway GreyDiscovery 4

Can wires arrived, my cars in having the reverse camera replaced, should be out later today.

Will test asap, already fitted wires to loom.
  
Post #186973718th Oct 2017 9:15 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Jubbly
 


Member Since: 20 Nov 2016
Location: Stourbridge
Posts: 137

United Kingdom 2011 Discovery 4 3.0 SDV6 HSE Auto Stornoway GreyDiscovery 4

Great not getting car back today. Sad
  
Post #186987518th Oct 2017 4:27 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Surfup03
 


Member Since: 27 Mar 2017
Location: London
Posts: 16

United Kingdom 

Big Cry Big Cry
  
Post #187001318th Oct 2017 9:19 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Sly666
 


Member Since: 14 Dec 2014
Location: East Sussex
Posts: 430

United Kingdom 2013 Discovery 4 3.0 SDV6 XS Auto Fuji WhiteDiscovery 4

OK ive figured this out and got the heater running by directly injecting code.
It also starts the cabin fan and warms the inside too Smile
Forget about using the WTT software as its sending the wrong command to start the heater!
 
 
 
Post #187090821st Oct 2017 4:12 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Jubbly
 


Member Since: 20 Nov 2016
Location: Stourbridge
Posts: 137

United Kingdom 2011 Discovery 4 3.0 SDV6 HSE Auto Stornoway GreyDiscovery 4

mine now works fine with 2.16 and the new wires, though only for full heating, supplemental still throws an error.
  
Post #187091621st Oct 2017 4:41 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Display posts from the last:  
Post Reply Back to top
Page 2 of 4 <1234>
Jump to:  
Previous Topic | Next Topic >


Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



DISCO4.COM Copyright © 2004-2017 Futuranet Ltd & Martin Lewis
DISCO3.CO.UK RSS Feed - All Forums Follow DISCO4.COM on twitter

DISCO4.COM is independent and not affiliated to Land Rover.
Switch to Mobile Site