Advertise on DISCO4.COM
Forum · Gallery · Wiki · Shop · Sponsors
DISCO4.COM > Webasto Fuel Burning Heater

New FBH Pump - no joy! Error 88h Fault
Post Reply  Down to end
Page 1 of 3 123>
jonathanrichards
 


Member Since: 11 Jan 2018
Location: Hull
Posts: 75

United Kingdom 2008 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Stornoway GreyDiscovery 3
New FBH Pump - no joy! Error 88h Fault

Hi guys,

I've been having problems getting my FBH to start on my recently purchased D3




The Webasto software is throwing a 88h fuel pump metering fault when I try to start the heater or prime the pump.

So I purchased a new pump and fitted it today.






Guess what? It didn't make a jot of difference!

So I'm thinking it could be a wiring issue?

I put a paperclip into the control connector at pin 5 (blue and white wire)



and then ran a cable from that under the car to a paper clip in the connector at the pump end.

I then bridged these with a multimeter set to check continuity (beeps).



and I didn't get any continuity.

Firstly - am I doing this correctly???

And if so, would this indicate that there is a break in the wire from the pump end to the controller connector end??

Any tips would be very much appreciated!

Thanks,

Jonathan
  
Post #19227545th Mar 2018 6:56 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
dgardel
 


Member Since: 03 Nov 2009
Location: Veneto
Posts: 1614

Italy 2014 Discovery 4 3.0 SDV6 XXV LE Auto Santorini BlackDiscovery 4

If you haven't continuity you have a problem on the cables,

look at the scheme

Click image to enlarge
 Discovery 4 XXV Santorini Black Outback Engineering Edition

IID Pro MV License

Defender 90SW SE Puma Stornoway Grey Outback Engineering Edition
 
 
Post #19227795th Mar 2018 7:35 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Send e-mail Reply with quote
jonathanrichards
 


Member Since: 11 Jan 2018
Location: Hull
Posts: 75

United Kingdom 2008 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Stornoway GreyDiscovery 3

Do you think I could temporarily Scotchlok a wire from behind the multi plug at the heater end, the just before the connector at the pump end, just to check functionality??
  
Post #19228785th Mar 2018 10:14 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
dgardel
 


Member Since: 03 Nov 2009
Location: Veneto
Posts: 1614

Italy 2014 Discovery 4 3.0 SDV6 XXV LE Auto Santorini BlackDiscovery 4

Yes, should be a good idea

Try to see if a wire of the pump connector goes to ground:
- if yes try a new wire from the Webasto (pin 5) to the pump
- if not, try with a new ground wire

C0920 is your connector


Click image to enlarge



Let me know...
 Discovery 4 XXV Santorini Black Outback Engineering Edition

IID Pro MV License

Defender 90SW SE Puma Stornoway Grey Outback Engineering Edition
 


Last edited by dgardel on 5th Mar 2018 11:56 pm. Edited 2 times in total 
Post #19228865th Mar 2018 10:36 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Send e-mail Reply with quote
jonathanrichards
 


Member Since: 11 Jan 2018
Location: Hull
Posts: 75

United Kingdom 2008 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Stornoway GreyDiscovery 3

Blue/White wire at the pump end doesn't go to ground. But the ground doesn't go to ground either!
  
Post #19228905th Mar 2018 10:41 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
dgardel
 


Member Since: 03 Nov 2009
Location: Veneto
Posts: 1614

Italy 2014 Discovery 4 3.0 SDV6 XXV LE Auto Santorini BlackDiscovery 4

pin 1 is GROUND (black cable?), 2 is pulsed +12V from WEBASTO
 Discovery 4 XXV Santorini Black Outback Engineering Edition

IID Pro MV License

Defender 90SW SE Puma Stornoway Grey Outback Engineering Edition
 
 
Post #19228925th Mar 2018 10:42 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Send e-mail Reply with quote
jonathanrichards
 


Member Since: 11 Jan 2018
Location: Hull
Posts: 75

United Kingdom 2008 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Stornoway GreyDiscovery 3

Yes, but there's no continuity between the black wire/connector at the pump end and the chassis rail
  
Post #19228955th Mar 2018 10:45 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
dgardel
 


Member Since: 03 Nov 2009
Location: Veneto
Posts: 1614

Italy 2014 Discovery 4 3.0 SDV6 XXV LE Auto Santorini BlackDiscovery 4

Ok, so it seems the problem is on the ground wire......
 Discovery 4 XXV Santorini Black Outback Engineering Edition

IID Pro MV License

Defender 90SW SE Puma Stornoway Grey Outback Engineering Edition
 
 
Post #19229045th Mar 2018 11:09 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Send e-mail Reply with quote
jonathanrichards
 


Member Since: 11 Jan 2018
Location: Hull
Posts: 75

United Kingdom 2008 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Stornoway GreyDiscovery 3

So to summarise, at the pump end, if there’s no continuity for either the earth or the positive, then either the cables are severed or unplugged somewhere between the pump and the heater?
  
Post #19229125th Mar 2018 11:32 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
dgardel
 


Member Since: 03 Nov 2009
Location: Veneto
Posts: 1614

Italy 2014 Discovery 4 3.0 SDV6 XXV LE Auto Santorini BlackDiscovery 4

Connector C2373 on the same compartment of the engine bay fuses box

Here the correct pics for C2373-C2374 and C0920 (RHD) but in Italian

Click image to enlarge

C2373 pin 1 to GROUND C3001
C2373 pin 2 to C0925 pin 5 WEBASTO (pulsed +12V)


Click image to enlarge

C2374 pin 1 -> C0920 pin 1 pump GROUND
C2374 pin 2 -> C0920 pin 2 pump +12V pulsed


Click image to enlarge

pin 1 is GROUND, 2 is pulsed +12V from WEBASTO


Click image to enlarge



Click image to enlarge



with this pics you are able to check the whole electrical lines...
 Discovery 4 XXV Santorini Black Outback Engineering Edition

IID Pro MV License

Defender 90SW SE Puma Stornoway Grey Outback Engineering Edition
 


Last edited by dgardel on 6th Mar 2018 12:18 am. Edited 5 times in total 
Post #19229155th Mar 2018 11:55 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Send e-mail Reply with quote
dgardel
 


Member Since: 03 Nov 2009
Location: Veneto
Posts: 1614

Italy 2014 Discovery 4 3.0 SDV6 XXV LE Auto Santorini BlackDiscovery 4

Previous post modified!
 Discovery 4 XXV Santorini Black Outback Engineering Edition

IID Pro MV License

Defender 90SW SE Puma Stornoway Grey Outback Engineering Edition
 
 
Post #19229196th Mar 2018 12:11 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Send e-mail Reply with quote
dgardel
 


Member Since: 03 Nov 2009
Location: Veneto
Posts: 1614

Italy 2014 Discovery 4 3.0 SDV6 XXV LE Auto Santorini BlackDiscovery 4

Post modified again (wrong C3001 pic, now correct for the Diesel)

Some pics are taken from D4 Electrical library because I'm not able to look for a complete Discovery 3 Electrical Reference Library, but following both electrical diagram (D3 and D4) the "name" of the connectors are the same.......
 Discovery 4 XXV Santorini Black Outback Engineering Edition

IID Pro MV License

Defender 90SW SE Puma Stornoway Grey Outback Engineering Edition
 
 
Post #19229206th Mar 2018 12:16 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Send e-mail Reply with quote
jonathanrichards
 


Member Since: 11 Jan 2018
Location: Hull
Posts: 75

United Kingdom 2008 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Stornoway GreyDiscovery 3

I'm a little confused as per this post https://www.disco3.co.uk/forum/topic70824.html suggests that there is a break in the harness somewhere under the right side of the car under near the footwell. I don't see that on the diagrams you sent.

What do you think?
  
Post #19229806th Mar 2018 9:41 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Flack
Site Sponsor 


Member Since: 06 Sep 2006
Location: Preston Lancashire
Posts: 5123

England 2007 Discovery 3 TDV6 XS Auto Stornoway GreyDiscovery 3

I am not 100% sure but I think what your seeing on the black wire might be correct, I am sure I read somewhere that the fbh is a pulsed feed and that it is switched from the main ecu through the earth wire to make it run.
So unless its seeing a demand to run that wire will have no continuity .

Flack Thumbs Up
 
IID Pro All D3 & D4 & RRS
Software Upgrades , Fault Diagnostics, Servicing, BAS Authorised Remap Dealer, Cam Belt Fitting Service, Mobile Service, Email or PM for more info. 
 
Post #19230026th Mar 2018 10:21 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Send e-mail Reply with quote
jonathanrichards
 


Member Since: 11 Jan 2018
Location: Hull
Posts: 75

United Kingdom 2008 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Stornoway GreyDiscovery 3

Well I've ordered myself some piercing multimeter probes to check the continuity of the blue/white feed from the connector at the FBH end through to the pump end. There must be a break somewhere either at a loom connector or a chaffed wire somewhere else.
  
Post #19230206th Mar 2018 11:32 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Display posts from the last:  
Post Reply Back to top
Page 1 of 3 123>
Jump to:  
Previous Topic | Next Topic >


Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



DISCO4.COM Copyright © 2004-2018 Futuranet Ltd & Martin Lewis
DISCO3.CO.UK RSS Feed - All Forums

DISCO4.COM is independent and not affiliated to Land Rover.
Switch to Mobile Site